Manuele Lymfedrainage

Manueel’ wil zeggen ‘met de hand’. ‘Drainage’ betekent ‘afvoer van vocht’. Onder manuele lymfedrainage verstaan we: ‘het met de hand afvoeren van lymfevocht’. De manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek, die gekenmerkt wordt door handgrepen van lage intensiteit, waarbij in een voortdurende ritmische circulaire beweging, huidvervorming wordt toegepast. Door zachte pompende bewegingen wordt de vochtopname door de lymfevaten bevorderd en het functioneren van goede vaten gestimuleerd in het gehele lichaam.

lymfedrainage is toe te passen bij veel klachten. Hierbij kan je onder andere denken aan zwellingen (oedeem), verstuikingen, bloeduitstortingen, spierpijnen, spierletsels, dystrofieën,

klachten aan het zenuwstelsel en klachten als gevolg van stress. Of na een flinke sportinspanning kunnen de benen bijvoorbeeld zwaar voelen.Het weefsel zit dan vol met afvalstoffen die afgevoerd moeten worden. Manuele lymfedrainage stimuleert het lichaam om het overtollige vocht en afvalstoffen af te voeren.

Hoe werkt manuele Lymfedrainage

Een behandeling met lymfedrainage is heel zacht. De vlakke vingers maken een zachte pompende beweging op de huid. Allereerst behandel ik het hoofd-lymfevat bij de hals. Dit is nodig om de verhoogde afvoer van lymfe mogelijk te maken. Daarna worden de tussenliggende lichaamsdelen tussen de hals en het aangedane weefsel behandeld. Tot slot is de aangedane plek aan de beurt. De ‘weg’ is nu vrijgemaakt om de afvalstoffen en het vocht af te voeren.

Wat is het lymfestelsel?

Van al het water dat we in ons lichaam hebben zit 63% in onze cellen. Van de overige water zit 27% tussen onze cellen (dat is lymfevocht), 7% in ons bloed en 3% zit hersenen en ruggenmerg. In het lymfevocht tussen de cellen en de bloedvaten vindt er uitwisseling plaats van onder andere voedingsstoffen uit de bloedvaten naar de cellen en vice versa de afvalstoffen vanuit de cellen via de lymfe naar het bloed.
Onder bepaalde omstandigheden (grote inspanning, operatie of trauma) zijn er teveelafvalstoffen om afgevoerd te worden of de afvalstoffen zijn te groot om door de wanden van de bloedvaten te kunnen. Het lymfestelsel kan deze afvalstoffen wel afvoeren.
Het lymfestelsel is dus een apart systeem naast de bloedcirculatie. Het is een open systeem dat vanuit kleine stroompjes, beekjes, riviertjes van lymfevaten uiteindelijk als een grote rivier in een bloedvat uitkomt. Door het open systeem in het begin is het in staat om grote eiwitten en vetten af te kunnen voeren.

Wanneer is manuele lymfedrainage een geschikte behandeling?

Manuele lymfedrainage is in het algemeen geschikt om het evenwicht te herstellen van aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Het stimuleert het lymfestelsel om het vocht uit de gezwollen delen af te voeren. Dat lucht op, de spanning gaat eraf en er is meer bewegingsvrijheid.
Bijvoorbeeld na een flinke inspanning bij een sportprestatie. De spieren zijn zwaar en vermoeid en gespannen. Het is beter om dan nog even te wachten met een sportmassage om het spierweefsel eerst te laten herstellen. Manuele lymfedrainage is dan een beter alternatief. Het versnelt de afvoer van de afvalstoffen waardoor het weefsel sneller herstelt en weer klaar is voor een volgende prestatie.
Deze behandeling is ook zeer geschikt na een operatie als de wond genezen is maar de plek nog dik en gezwollen. Andere mogelijke indicaties zijn zwangerschap-oedeem, bloeduitstortingen of blauwe plekken, verbrandingen, allergieën of eczemen waarbij het weefsel opzwelt. Maar ook het afvoer van vocht na herstel van een enkel-verstuiking of knieblessure, dikke benen, zware benen, oververmoeide benen. Ook bij vermageringskuren helpt lymfedrainage om de huid haar spanning te laten bewaren.

Plan uw afspraak
× Hoe kan ik je helpen?